Amerikan Adeline

Adeline Dutton Train Whitney (alias A.D.T. Whitney) syntyi Bostonissa 1824 ja kuoli maaliskuussa 1906 Miltonissa 81 vuotiaana. Adeline oli amerikkalainen runoilija ja tuottelias kirjailija, joka kirjoitti yli 20 kirjaa nimenomaan tytöille. Adelinen kirjat kuvasivat perinteisiä naisen rooleja yhteiskunnassa ja hän oli suosittu koko kirjailija elämänsä.

Bostonilainen tyttökoulu ja äidiltä saadut opit loivat pohjan Adelinen ajattelulle ja perheen uskonnollisuus näytteli myös tärkeätä osaa. Hän meni vuonna 1843 naimiseen rikkaan kauppiaan kanssa, joka oli 20 vuotta Adelinea vanhempi ja perheestä ja talosta huolehtiminen veivät hänen aikansa, ja hän ehti kirjoitella vain pieniä artikkeleita uskonnolliseen julkaisuun.

Adeline pääsi kirjoittamisessaan vauhtiin vasta 30 kymppisenä, kun lapset oltiin saatu kouluun. Hänen ensimmäiset julkaisunsa olivat paikallisiin julkaisuihin kirjoitetut tarinat ja runot. Ensimmäiset läpilyönnit isomalle yleisölle Adeline sai, kun hänen Boys at Chequasset ja Faith Gartney's Girlhood julkaistiin 1862. Hänen pääaiheitaan olivat nuoret tytöt ja vanhoilliset arvot. Hänen kirjansa toivat esille sanomaa, että naisen iloisin paikka on kotona ja koska tämä oli sen ajan vanhempien mieleen, hänen kirjansa myivät hyvin. Hänen kirjoissaa myös uskonnolla, rukouksilla ja perheen yhdessäololla oli tärkeä osuus.